Bloggarkiv

måndag 5 oktober 2015

Talvisota 30.11. 1939- 13.3. 1940. Kesto 105 päivää. Vapaaehtoisia Ruotsista

https://fi.wikipedia.org/wiki/Talvisota

Talvisota oli 30. marraskuuta 193913. maaliskuuta 1940 Suomen ja Neuvostoliiton välillä käyty sota. Neuvostoliitto aloitti talvisodan hyökkäämällä ilman sodanjulistusta, ja sota päättyi 105 päivää myöhemmin Moskovan rauhansopimukseen. Kansainliitto tuomitsi hyökkäyksen ja erotti Neuvostoliiton jäsenyydestään 14. joulukuuta 1939.
Toinen maailmansota oli alkanut kolme kuukautta aikaisemmin Saksan ja Neuvostoliiton miehitettyä Puolan. Koska länsirintamalla oli käynnissä vähätapahtumainen valesota, länsimaiden lehdistö seurasi talvisotaa tarkasti. Termeistä sisu ja Molotovin cocktail tuli kansainvälisesti tunnettuja.
Sota on tunnettu erityisen vaikeista talviolosuhteista (talvi 1939–1940 oli vuosisadan kylmimpiä), puna-armeijan valtavista miestappioista, suomalaisten mottitaktiikasta sekä ”talvisodan hengestä”. Sodan seurauksena Suomi menetti Neuvostoliitolle 11 prosenttia maa-alueistaan ja toiseksi suurimman kaupunkinsa Viipurin. Talvisodan synnyttämä revanssihenki oli osaltaan viemässä Suomea jatkosotaan.

  • Ruotsinsuomalainen lehti kertoo  19.3. 2015, 75 vuotta myöhemmin seuraavaa numerossa 12.  
  • 75-vuotispäivää TALVISODAN ASELEVON SOLMIMISESTA vietetiin Tukholman Finlandsparkenissa. Muutama kymmen,  useimmat heistä Svenska frivilligas minnesförening- yhdistyksen jäseniä , oli kunniavartiossa  ruotsalaisvapaaehtoisten aloitteesta ja heille jo  vuonna 1986  pystytetyn muistopatsaan edessä. Järjestön puheenjohtaja, eversti Bengt Nylander laski seppeleen. Sen jälkeen kaksi ruotsalaisrakuunaa säesti  ruotsalaisen ja suomalaisen iltasoiton ( veteraanin iltahuuto?) Patsan vaskikylkeen on valettuna: Finlands sak är vår. Syystalvena  1939 syttyi talvisota.  Ruotsi oli julistautunut ei sotaa käyväksi maaksi, mutta ei ollut  puolueeton ja toimitti runsaasti aseistusta ja muuta apua Suomeen. Ruotsista tuli myös 9500 vapaehtoista, joista 8400 taisteli Sallan rintaman Märkäjärvellä. Useimmat toimivat maavoimissa, mutta oli osallistujaa myös Ruotsin ilmavoimista. Sotilassairaalaa perustamaassa oli vapaaehtoisia, osa  antoi tukensa ilmatorjuntaan ja rannikkopuolustukseen. saatettiin hyödyntää monipuolisia tietotaitoja rintamalla ja selustassa.Moni kaatui, muutamia joutui sotavankeuteen, mutta heidät vapautettiin  1940 ..."
 http://www.sotamuistomerkit.fi/sivu.php?id=446

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar