Bloggarkiv

måndag 5 oktober 2015

Jatkosota 25.6. 1941- 19.9. 1944. Vapaaehtoisia Ruotsista . Hangon rintama

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jatkosota

Jatkosota käytiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä 25. kesäkuuta 194119. syyskuuta 1944. Jatkosotaa käytiin Suomen rintamalla samaan aikaan kun Saksa toteutti operaatio Barbarossan nimellä tunnettua laajaa hyökkäystä Neuvostoliittoon. Suomen rintama oli jaettu saksalaisten ja suomalaisten joukkojen kesken siten, että suomalaiset olivat vastuussa eteläisestä rintamasta ja saksalaiset Lapin rintamasta. Suomen ja Saksan välillä oli voimassa Antikomintern-sopimus 25. marraskuuta 1941 alkaen.
Aluksi suomalaiset ja saksalaiset joukot menestyivät ja etenivät pitkälle Neuvostoliiton alueelle. Vähitellen maailmansota kuitenkin söi Saksan voimia ja Neuvostoliitto alkoi edetä kaikilla rintamilla, myös Suomessa. 1944 mennessä sota oli muuttunut suomalaisten osalta katkeriksi puolustustaisteluiksi. Sota päättyi 1944. Vaikka aselevon oli sovittu astuvan voimaan 4. syyskuuta kello 7.00, lopetti Neuvostoliitto sotatoimet vasta vuorokautta myöhemmin 5. syyskuuta.[1] Moskovan välirauha allekirjoitettiin 19. syyskuuta 1944 ja se vahvistettiin Pariisin rauhassa 1947. Jatkosodan välirauhanehtoihin kuului saksalaisten joukkojen pakottaminen pois Suomesta, mikä johti Lapin sotaan Saksaa vastaan.

  • Ruotsinsuomalainen lehti kertoo  19.3. 2015, 75 vuotta myöhemmin seuraavaa numerossa 12.  
  • JATKOSOTA ei houkutellut läheskään niin monta vapaaehtoista Ruotsista kuin Talvisota, koska Suomi lähti valloittamaan takaisin Moskovan pakkorauhassa menetettyjä alueitaan Saksan rynnistäessä itään  Sellainen  suomalaissaksalainen aseveljeys turrutti ruotsalaisten tunteita ja sympatioita. Vapaaehtoisia tuli Ruotsista noin  1700, joista noin puolet oli entisiä TALVISOTAAN osaa ottaneita. Ruotsalaisten pataljoona puolusti Hankoniemeä,, jossa Neuvostoliitolla oli suuri tukikohtansa 1939-1940 . http://www.hangonsotahistoria.fi/historia-3/pa-1900-talet-2-2/
  •  http://www.hangonrintama.fi/SUOMI/Paasivu.html
  • Neuvostoliiton tukikohta   purettiin myöhemmin ja ruotsalaiset palasivat kotimaahansa. 
  • 1942 perustettiin ruotsalaisten vapaaehtoisten komppania, joka taisteli ensin Itäkarjalassa, sitten Kannaksen ja Tali-Ihantilan torjuntataisteluissa. Tappiot olivat valtavat. Vapaaehtoisista kaatui 72% 
  • Mitä neuvostoaseet eivät vieneet sen on aika vienyt. Enää vapaaehtoisia on elossa vain 32. Näiden  vapaaehtoisten veteraanien keski-ikä on jo yli 90 vuotta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar