onsdag 11 november 2015

Uuno F. Inkisen sotapäiväkirja vuosilta 1941- 1944.

Inkinen, Uuno F. Sotapäiväkirja 1941-1944

ISBN 951-578-960-5. Suomen Rauhanpuolustajat.  Kirjankustannus LIKE, helsinki, www.likekustannus.fi

Uuno Inkisen sotapäiväkirjat valottavat tavanomaisesta poikkeavalla tavalla sotakokemuksia. Usein sotakirjallisuudessa, niiden näennäisestä realistisuudesta huolimatta, painottuu sankaruus ja urhoollisuus se eräänlainen sodankäynnin idealisointi. Kirjan painovuosi 2001.

Sotapäiväkirjojen kautta välittyy koruton kuva sodan todellisuudesta.
Kirjoittaja on itse toivonut erityisesti nuorten saavan näiden muistiinmerkintöjen kautta todellisen kuvan sodasta. Samalla se on yllytys toimintaan rauhan puolesta.
Rauhanpuolustajien jäsenistössä on kautta aikojen ollut mukana myös sotaveteraaneja, jotka kokemustensa perusteella päätyivät toteamaan:
Ei koskaan enää. Sen jälkeen he muodostivat olennaisen osan suomalaista rauhanliikettä. Useat heistä ovat jo poistuneet joukostamme ja useimpien osalta tarinat ovat jääneet kertomatta ja jälkipolville välittymättä.
Kirjassa on myös dosentti Markku Kangaspuron tekemä lyhyt yhteenveto sodan kulusta laajemmasta näkökulmasta, joka auttaa aiheeseen perehtymätöntä lukijaa kiinnittämään Uuno Inkisen ’arkiset’ kokemukset rintamalta osaksi maailmansodan suurta peliä.

Kommenttini:
 Poikkeusolojen lääketieteen kannalta katsottuna kirja sopii jokaisen  lääkintäalan henkilön ja varsinkin kirurgien, traumatologian ja  kriisihoidon lääkärinkin luettavaksi, koska  siinä  tuli laajalla kirjolla esiin ne vammatyypit, joita konventionellissa sodankäynnissä aina esiintyy.
 Lisäksi lääkärit  saavat tarkistaa omankin persoonallisen sopivuutensa  kriisitilanteen sairaanhoitoon ja muistaa niitä perusperiaatteita, joita kansainvälisesti lääkärit noudattavat potilaiden hoidossa oli sitten sota tai rauha.

Otettava huomioon,  että oli olemassa  Ruotsin Lääkäriliiton taholta  Suomen lääkärikunnalle poikkeusolojen ohjeistus Handledning i Försvarsmedicin, 1940  ja siinä oli sotavammojen hoito-ohjeita tarkasti selitettynä- heijastaen alan relatiivisen  korkeaa tasoa- olisi voinut odottaa yksityisiltä lääkäreiltä  sen mukasita lojaalia  toimintaa- mutta näyttää siltä,  että  kuulemani suomalaisen sotaveteraanin kommentti 5- vuotisesta sodankäynnistä rajan takana pitää paikkansa. Hän sanoi: Sodassa ei ole mitään lojaalia.  

Koetan etsiä henkilötietoja tästä Uuno  Ferdinand Inkisestä, ja ne ovat  niukat. Lopulta löydän hänen nimensä koristetaiteilijanaInkinen Uuno Ferdinand, dekorationsmålare, Helsingfors 11.7.1995  eräästä  vanhaa Turkua koskevasta artikkelista ja toisaalta  valokuvin dokumentoijana toisessa yhteydessä. 



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar