lördag 19 mars 2022

Hypersonisen ohjuksen käyttö Ukrainaa vastaan tänään 18.3. 2022

HS.fi

Venäjä kertoi ottaneensa käyttöön Putinin ylpeyden­aiheen, hypersooniset ohjukset

Kinžalin käyttämisestä kertominen saattaa olla yritys pönkittää kotirintaman mielikuvaa Venäjän asevoimien modernista mahdista.

Venäjän puolustusministeriön helmikuussa julkaisemassa kuvassa näytetään hypersooninen Kinžal-ohjus. Lentokone on Mig-31K -hävittäjä.

11:23

Venäjä on käyttänyt Ukrainassa hypersoonisia Kinžal-ohjuksiaan, kertoi Venäjän puolustusministeriö lauantaina venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Hypersooninen tarkoittaa vähintään viisinkertaisella äänennopeudella eli yli 6 000 kilometrin tuntinopeudella etenevää.

Venäjä kertoo laukaisseensa Kinžal-ohjuksia perjantaina.

”Hypersoonisilla aeroballistisilla ohjuksilla varustettu Kinžal-ohjusjärjestelmä tuhosi Deljatynin kylässä Ivano-Frankivskin alueella suuren maanalaisen varikon, jossa oli ohjuksia ja ammustarvikkeita”, puolustusministeriö tiedotti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Deljatyniin mahdollisesti kohdistuneesta ohjusiskusta ei ole Ukrainan viranomaisten antamia tai riippumattomia tietoja.

Venäjä on viime vuosina panostanut voimakkaasti ohjusarsenaalinsa kehittämiseen, ja presidentti Vladimir Putin on toistuvasti ylpeillyt hypersoonisilla aseilla.

Kinžalia useammin esillä ovat olleet hypersooniset Avangard-taistelukärjet.

Putin esitteli Kinžalia ensimmäisen kerran vuonna 2018. Seuraavan vuoden joulupuheessaan hän kehui, ettei millään muulla maalla vielä vielä ole hypersoonisia aseita.

”Olemme nyt poikkeuksellisessa tilanteessa uuden ja uusimman historiamme aikana: meitä yritetään tavoittaa”, Putin sanoi tuolloin.

Venäjän lisäksi hypersooninen aseohjelma on Kiinalla ja Yhdysvalloilla, joka lienee näiden aseiden kehittelyssä jäljessä.

Yhdysvaltalaiset sotilasjohtajat ovat toistuvasti ilmaisseet huolensa erityisesti Kiinan etumatkasta.

”Me emme ole hypersoonisissa aseohjelmissa yhtä pitkällä kuin venäläiset tai kiinalaiset”, kenraali David Thompson totesi viime marraskuussa.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta ja on sen jälkeen tuhonnut lukuisia kohteita ja tappanut satoja tai tuhansia ihmisiä perinteisillä risteilyohjuksilla.

Tätä kokonaiskuvaa hypersoonisten ohjusten mahdollinen käyttäminen ei muuta, vaikka niiden torjuminen on tuntuvasti vaikeampaa kuin perinteisten risteilyohjusten.

Kinžalin käyttämisestä kertominen saattaa olla yritys pönkittää kotirintaman mielikuvaa Venäjän asevoimien modernista mahdista. Venäjän joukot ovat kärsineet hyökkäyssodassaan suurista vaikeuksista, joskin on epävarmaa, mitä venäläisyleisö sotatoimien takeltelusta tietää.

Kinžal eli ”Tikari” on ilmasta maahan laukaistava ohjus.

”Laukaisun jälkeen Kinžal kiihtyy nopeasti 4 Machin (4 900 km/t) nopeuteen, ja saattaa saavuttaa jopa 10 Machin (12 350 km/t)”, yhdysvaltalainen tutkimuslaitos CSIS kirjoittaa katsauksessaan.

CSIS:n mukaan Kinžal pystyy kantamaan 480 kilon painoisen kuorman enimmillään 2 000 kilometrin päähän.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar