Ja mitä seuraa kaukana Tjernobylistä? Suomessa on alettu jälleen hankkia KJ-tableteita. STUK koettaa jarruttaa kilpirauhaspaniikkia ja selvittää, miten vähän on vaaraa siitä, että Suomen leviäsi vanhasta ydinsulapisteestä mitään vaikuttavaa säteilyä. Säteily jää kyllä sinne paikallisedsti- ellei nyt sitten siitä leivota likaista pommia, vaikka tuskin viisaat ihmiset alkaa sellaista leipoa.
Ja kaliumjoditabletin turhan nauttimisen välttämiseksi ja hamstraamiseksi otan sen takia jälleen esiin KILPIRAUHASEN. Se nimittäin voi tulehtua terveilläkin liiasta jodin käytöstä ja siitä voi seurata autoimmuuninen thyreoidiitti (AIT), mikä sinänsä on pahempi asia kuin että odottaa tilanteen selvitystä STUK:istä ja neuvoa, missä ainoassa tilanteessa niitä kaliumjodideja tulee käyttää kilpirauhasen suojana. On tietysti muitakin mitä ihminen voi syödä liiallisena kalium-jodisi altistuksena, esim liiallinen merilevän käyttö liian tiheästi dieetissä otettuna.
On ollut ja on vieläkin pandeminen jakso. Vielä ei ole julistettu postpandemisen ajan alkua. Ennen VOC-virusten tiheämpää ilmenemistä pohti eräät tutkijat Covid-19 ja kilpirauhastaudin suhdetta. Aiemmin oli katsottu, miten Sars-1 koronavirus vaikuttaa thyreoidasoluun, mutta sitä ei oltu vielä katsottu sars-2-viruksen suhteen. Ensiksi havaittiin, että sars-2-koronavirus ei olisi niin paha kilpirauhassolun tuhoaja kuin edeltäjä oli.
Sitten kysymyksen asetteluksi tuli myös, miten kilpirauhanen suhtautuu anti-Covid-19 lääkkeisiin. Rokotuksista ei vielä siihen aikaan voitu tehdä yhteenvetoa, koska niitä rokotteita oli juuri silloin alkanut olla tehtynä jo kolmatta sataa ja muutamia alettu vasta hyväksyttyinä käyttää.
Mitä tulee hypotyreoosiin se on täällä Pohjoismaissa yksi kansantauteja ja kilpirauhashormonilääkitystä käyttää monta sataa tuhatta henkilöä Pohjoismaissa. Sen valmistuksessakin on joitain aikoja ollut vaikeuksia ja apteekit ovat rajoitaneet toimituksia.
Hypotyreooseilla on erilaisia taustaetiologioita, jokin laatu on autoimmuunista ja ilmenee muiden autoimmjuunisten tautien listoissa. Mutta virukset ovat yksi tekijä, jonka jälkeen saattaa kilpirauhasen funktiossa olla epätasapainoa ja sars-2 taas on ihmiskunnassa uusi virus virusten valtavassa ryhmässä. Tämän viruksen aiheuttama vaikutus kilpirauhasen funktioon voi olla vaikea seuloa esiin viruksen muista vaikutuksista ja taustatilanteesta, jossa monilla jo on dysfunktiota johonkin suuntaan. Nyt kun alkaa olla tämän pandemisen kriisin jälkiselvittely , havaitaan paljon Long Covid oireistoa. Olisi hyvä muistaa myös katsoa, miten kilpirauhaset ovat selviäämässä pandemiasta, sillä niiden dysfunktio on tosi harmillinen: varsinkin lisääntyvä väsymys ja sen mukana jotkut elämänlaatuun vaikuttavat seikat, asteenisuudet ja palpitaatiot ym.
Mielestäni artikkeli, joka vuosi sitten maaliskuussa tuli nettiin, on valaiseva: Siinä esitetään laboratorioseulaakin ja sen avulla voi sorteerata erikseen autoimmuunia thyreoidiittia (AIT) tästä viruspandemian aiheuttamasta subakuutista tyreoidiitista (SAT), jota kuvataan esimerkein mutamia. Annetaan oireistoa ja SAT-oireistoa , joita tutkimukseen kuuluneilla on esiintynyt.
https://doi.org/10.1210/endocr/bqab004
Potential Interaction Between SARS-CoV-2 and Thyroid: A Review
Abstract
The novel coronavirus disease 2019 (COVID-19) produced by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) is sweeping the world in a very short time. Although much has been learned about the clinical course, prognostic inflammatory markers, and disease complications of COVID-19, the potential interaction between SARS-CoV-2 and the thyroid is poorly understood. In contrast to SARS-CoV-1, limited available evidence indicates there is no pathological evidence of thyroid injury caused by SARS-CoV-2. However, subacute thyroiditis caused by SARS-CoV-2 has been reported for the first time. Thyroid dysfunction is common in patients with COVID-19 infection. By contrast, certain thyroid diseases may have a negative impact on the prevention and control of COVID-19. In addition, some anti–COVID-19 agents may cause thyroid injury or affect its metabolism. COVID-19 and thyroid disease may mutually aggravate the disease burden. Patients with SARS-CoV-2 infection should not ignore the effect on thyroid function, especially when there are obvious related symptoms. In addition, patients with thyroid diseases should follow specific management principles during the epidemic period.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar