lördag 26 februari 2022

Sodan komplikaatioita. Tjernobyl-romukin on joutunut sotatantereella kohteeksi 24.2.2022

 Ja mitä seuraa  kaukana Tjernobylistä? Suomessa on alettu jälleen hankkia KJ-tableteita. STUK koettaa  jarruttaa  kilpirauhaspaniikkia ja selvittää, miten vähän on vaaraa siitä, että Suomen leviäsi  vanhasta  ydinsulapisteestä mitään vaikuttavaa säteilyä. Säteily jää kyllä sinne paikallisedsti- ellei nyt sitten  siitä leivota likaista pommia, vaikka tuskin viisaat ihmiset alkaa sellaista leipoa.   

Ja kaliumjoditabletin turhan nauttimisen  välttämiseksi ja hamstraamiseksi  otan sen takia jälleen esiin KILPIRAUHASEN. Se nimittäin voi tulehtua terveilläkin liiasta jodin käytöstä ja siitä voi seurata autoimmuuninen thyreoidiitti (AIT), mikä sinänsä on pahempi asia kuin että odottaa tilanteen selvitystä STUK:istä ja  neuvoa, missä ainoassa tilanteessa niitä kaliumjodideja tulee käyttää kilpirauhasen suojana.  On tietysti muitakin  mitä ihminen voi syödä  liiallisena kalium-jodisi altistuksena, esim liiallinen merilevän käyttö liian tiheästi dieetissä otettuna. 

On ollut ja on vieläkin pandeminen jakso. Vielä ei ole julistettu postpandemisen ajan alkua. Ennen VOC-virusten tiheämpää ilmenemistä  pohti eräät tutkijat   Covid-19  ja kilpirauhastaudin suhdetta.  Aiemmin oli katsottu, miten Sars-1 koronavirus vaikuttaa  thyreoidasoluun, mutta sitä ei oltu vielä katsottu sars-2-viruksen suhteen. Ensiksi havaittiin, että  sars-2-koronavirus ei olisi niin paha kilpirauhassolun tuhoaja kuin  edeltäjä oli.

 Sitten  kysymyksen asetteluksi  tuli myös, miten kilpirauhanen suhtautuu  anti-Covid-19 lääkkeisiin. Rokotuksista ei vielä siihen aikaan voitu tehdä yhteenvetoa, koska niitä rokotteita  oli juuri silloin alkanut olla tehtynä  jo kolmatta sataa ja muutamia alettu vasta hyväksyttyinä  käyttää. 

Mitä tulee hypotyreoosiin se on täällä Pohjoismaissa yksi kansantauteja ja kilpirauhashormonilääkitystä käyttää monta sataa tuhatta henkilöä Pohjoismaissa.  Sen valmistuksessakin on joitain  aikoja ollut vaikeuksia ja apteekit ovat rajoitaneet  toimituksia. 

Hypotyreooseilla on  erilaisia taustaetiologioita, jokin laatu on autoimmuunista ja ilmenee  muiden autoimmjuunisten  tautien listoissa. Mutta virukset ovat yksi tekijä, jonka jälkeen saattaa  kilpirauhasen funktiossa olla  epätasapainoa ja    sars-2 taas on ihmiskunnassa uusi  virus virusten valtavassa  ryhmässä. Tämän viruksen aiheuttama vaikutus kilpirauhasen funktioon voi    olla  vaikea seuloa esiin  viruksen  muista vaikutuksista ja  taustatilanteesta, jossa  monilla jo on  dysfunktiota johonkin suuntaan.  Nyt kun alkaa olla  tämän pandemisen kriisin jälkiselvittely , havaitaan paljon Long Covid oireistoa. Olisi hyvä muistaa myös  katsoa, miten kilpirauhaset ovat selviäämässä pandemiasta, sillä niiden dysfunktio on tosi harmillinen: varsinkin lisääntyvä väsymys ja  sen mukana jotkut elämänlaatuun  vaikuttavat seikat, asteenisuudet ja palpitaatiot ym.

Mielestäni   artikkeli, joka vuosi sitten maaliskuussa tuli  nettiin, on valaiseva: Siinä  esitetään laboratorioseulaakin ja sen avulla voi sorteerata erikseen autoimmuunia thyreoidiittia (AIT)  tästä viruspandemian  aiheuttamasta subakuutista  tyreoidiitista (SAT), jota kuvataan  esimerkein  mutamia. Annetaan oireistoa ja  SAT-oireistoa , joita  tutkimukseen kuuluneilla on esiintynyt.

 https://doi.org/10.1210/endocr/bqab004

 

Potential Interaction Between SARS-CoV-2 and Thyroid: A Review

Endocrinology, Volume 162, Issue 3, March 2021, bqab004, https://doi.org/10.1210/endocr/bqab004
Published:
11 January 2021
Article history

Abstract

The novel coronavirus disease 2019 (COVID-19) produced by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) is sweeping the world in a very short time. Although much has been learned about the clinical course, prognostic inflammatory markers, and disease complications of COVID-19, the potential interaction between SARS-CoV-2 and the thyroid is poorly understood. In contrast to SARS-CoV-1, limited available evidence indicates there is no pathological evidence of thyroid injury caused by SARS-CoV-2. However, subacute thyroiditis caused by SARS-CoV-2 has been reported for the first time. Thyroid dysfunction is common in patients with COVID-19 infection. By contrast, certain thyroid diseases may have a negative impact on the prevention and control of COVID-19. In addition, some anti–COVID-19 agents may cause thyroid injury or affect its metabolism. COVID-19 and thyroid disease may mutually aggravate the disease burden. Patients with SARS-CoV-2 infection should not ignore the effect on thyroid function, especially when there are obvious related symptoms. In addition, patients with thyroid diseases should follow specific management principles during the epidemic period.

 

 
 
 

 

 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar