onsdag 26 oktober 2016

Ypresin tapahtuma ja Yperiitti

 saksalaiset käyttivät kaasuasetta ranskalaisia sotilaita vasaan yopresissä. Tästä kaasu sai nimen YPERIITTI. Sotilaat olivat täysin valmistumattomina kemialliseen sodankäyntiin ja kuolleita oli kymmenessä minuuttissa   5000.
Yperiitti on rikkisinappikaasua. bis( 2-kloroetyyli-sulfidia.   Kloori toimii oksidanttina..Rikissä  (S) on kaksi elektronia jotka voivat tehdä elektrofiilisiä reaktioita kuten oksidaation ja klorinaation.  jonka vaikutuksesta  yperiitti (sulfidi)  (C4H8Cl2S)  muuttuu toksisiksi ,  sulfoxidikseen tai sulfonikseen  ja se voi muuttua kloroetyynisulfonihapoksi. Se on vesiliukoista ja voi aiheuttaa  hyvin pahoja ihorakkuloita ja menee vaatteiden läpi.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ieper
  1. Ieper (holl. Ieper [ˈipər], ransk. Ypres [ipʁ]) on paikkakunta Länsi-Flanderissa, Belgiassa. Se käsittää Ieperin kaupungin sekä Boezingen, Brielenin, Dikkebusin, Elverdingen, Hollebeken, Sint-Janin, Vlamertingen, Voormezelen, Zillebeken ja Zuidschoten kylät. Ieperissä on 34 900 asukasta.

    Ensimmäisen maailmansodan aikana kaupungin ympäristö oli keskus- ja ympärysvaltojen asemasodan taistelupaikka vuosina 1914–1918. Neljän vuoden aikana Ieperin alueella haavoittui 1,2 miljoonaa ja kaatui 500 000 sotilasta. Siellä Saksan joukot käyttivät ensimmäisen kerran Fritz Haberin taistelukaasuksi kehittämää kloorikaasua Ranskan joukkoja vastaan,
    Ensimmäinen maailmansota tuhosi Ieperin maan tasalle, mutta kaupunki rakennettiin tarkalleen samanlaiseksi kuin ennen sotaa. Jälleenrakentaminen päättyi vasta 1965. Pelloilta löytyy edelleen pommeja ja kaasuaseita. Vuonna 2014 kuoli kaksi ihmistä sodanaikaisen ammuksen räjähdyksessä.
    Ieperin alueen sotilashautausmaista suurimmassa, saksalaisessa Langemarckissa, lepää 44 000 vainajaa.
    Commons
    Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ieper.

  2. Henrik Ennart & Mats-Eric Nilsson, Döden i grytan, Ordfront, 2010, sivu 212

  3. Two die in munitions explosion in Ypres 1.4.2014. Flanders today. Viitattu 1.4.2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar