Suomi tukee Jemenin hädänalaisia
YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n pääjohtaja David Beasley tapasi viime viikolla ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen. Tapaamisen yhteydessä sovittiin, että Suomi tukee WFP:n toimintaa 32 miljoonalla eurolla. Samalla Suomi tukee WFP:n humanitaarista toimintaa myös Syyriassa.Monet kriitikot ovat sitä mieltä, että Suomi antaa sekä porkkanaa että keppiä, koska Suomi on myynyt aseistamattomia Patrian AMV-vaunuja Arabiemiraateille, joka on osapuoli Jemenin sodassa.
Nälkäapu on tärkeä laastari verta vuotavaan haavaan. Oleellista olisi kuitenkin kohdistaa sellaisia toimenpiteitä, joilla saadaan verenvuoto tyrehtymään. Jemenin tapauksessa se tarkoittaa, että Suomen ja kansainvälisen yhteisön tulisi keskittyä Iranin ja Saudi-Arabian keskinäisen valtataistelun suitsimiseen.
Vuonna 2011 arabikevät alkoi ja ravisutti melkein koko Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa. Arabikevät rantautui myös Jemeniin, jossa korkea työttömyys, korruptio ja tyytymättömyys hallitsijaa vastaan olivat suuria ongelmia. Varsin pian rauhanomaiset mielenosoitukset eskaloituivat verisiksi yhteenotoiksi, kuten Syyriassa. Mielenosoittajien ja armeijan yhteenotoissa uhrimäärä kasvoi kasvamistaan, ja näin konflikti paisui sisällissodaksi.
Jemenin sisällissodassa mukana ovat eri heimot, huthikapinalliset, al-Qaida ja ulkovallat. Kuitenkin tällä hetkellä sodan näkyvimmät osapuolet ovat sunnit ja shiiat. “Sisällissota” Jemenissä on jo kauan ollut erittäin kansainvälinen. Kaiken ytimessä ovat alueellisesta vaikutusvallasta taistelevat, Saudi-Arabian johtamat sunnit, sekä Iranin johtamat shiiat ja huthikapinalliset.
Muun muassa USA tukee Saudi-Arabian liittoutumaa eli sunneja. Iran on kuitenkin voimakas ja taistelee kaikin keinoin vastaan. Vuonna 2014 huthikapinalliset Iranin tuen avulla valloittivat pääkaupungin ja useita hallituksen instituutteja ja syrjäyttivät presidentti Abed Rabbo Mansour Hadin.
Saudi-Arabian johtaman koalition tavoitteena on palauttaa valtaan syrjäytetty presidentti Abed Rabbo Mansour Hadi. Kansainvälinen yhteisö on ilmoittanut tunnustavansa ja hyväksyvänsä ainoastaan hänen johtamansa hallituksen.
Voisi sanoa, että Iran ja Saudi-Arabia tekevät välienselvittelyään Jemenissä. Kansainvälisten liittolaisuussuhteiden myötä myös länsimaat ovat osallisina konfliktissa. Jomman kumman leirin voitto vaikuttaa suoraan muuhun Lähi-itään, jossa asuu sekaisin shiia- ja sunni-ryhmittymiä. Tällä hetkellä vaakakuppi on kallellaan Iranin suuntaan.
Iran vallannut strategisia alueita
Pääkaupungin lisäksi Iranin tukemat huthikapinalliset ovat vallanneet strategisesti merkittävän Hudaiban sataman. Tämä valtaus on merkittävä tekijä nykyisen nälänhädän takana.Noin 80 prosenttia jemeniläisille suunnatusta humanitäärisestä avusta tulee maahan Hudaiba-sataman kautta. Nyt sataman herruudesta taistellaan kiivaasti ja se on jatkuvasti pommituksien alla, joka vaikeuttaa merkittävästi humanitäärisen avun toimittamista perille. Koska sataman herruus on huthikapinallisilla, sitä kautta arvellaan kuljetettavan Iranin ja Libanonin Hizbollahin aseita. Sen vuoksi Saudi-Arabian johtama koalitio pommittaa jatkuvasti Hudaibaa.
Hudaiba on strateginen satama, koska sitä kautta pystyy vaarantamaan Bab el Mandeb salmen, joka on tärkeä öljyn kuljetusreitti Eurooppaan. Jos Bab el Mandebin salmi muuttuu öljykuljetuksille vaaralliseksi, öljytankkerit joutuvat kiertämään koko Afrikan päästäkseen Eurooppaan.
Viime aikoina Saudi-Arabia on keskeyttänyt kaikki öljykuljetuksensa Punaisella merellä, koska Iranin liittolaiset ja huthikapinalliset ovat tehneet hyökkäyksiä öljytankkereita vastaan. Hudaiba on tällä hetkellä on Saudi-Arabian liittoutuman saarrossa. Tilanne on kriittinen.
Lasku kuuluu Iranille ja Saudi-Arabialle
Irania ja Saudi-Arabiaa tulee painostaa olemaan sekaantumatta Jemenin sisäisiin asioihin. Maassa vähemmistönä eläville hutheille tulisi hyväksyä oma itsehallintoalueensa Jemeniin. Maa on tyhjennettävä ulkomaalaisista taistelijoista, joita siellä on valtavat määrät. Sen jälkeen tulisi järjestää vapaat vaalit, joissa ehdolla olisi myös syrjäytetty presidentti.Nyt kun maahan virtaa kansainvälistä rahaa nälänhädän lievittämiseksi, ei se vaikuta itse ongelman juureen. Jos minulla olisi valta, laittaisin nälänhädästä koituvan laskun suoraan Iranin ja Saudi-Arabian piikkiin, sillä se on heidän aiheuttamaansa.
Yksi sukupolvi, miljoona aliravittua lasta, uhkaa menettää tulevaisuutensa. Koston kierre jatkuu ja leviää koko Persianlahden alueelle, jos Jemenin tilannetta ei saada tasapainoon. Tällaisenaan Jemen on pesä kansainväliselle terrorismille. Isisin ja Al-Qaidan kaltaiset liittoutumat kasvattavat vaikutusvaltaansa kohisten uhaten koko maailman yleistä turvallisuutta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar