fredag 31 mars 2023

Välirauhan aika ja jatkosota Suomessa . Suomalaissotilaita joutui saksalaisen armeijan vangiksi heidän vetäytymisvaiheessaan

 Romaanimuodossa  kasvavalle suomalaissukupolvelle Kaarlo Isotalo kertoo jatkosodan ajalta tapahtuman. Hänen kirjallinen  tuotantonsa on laaja ja suosittu. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaarlo_Isotalo

 Välirauhansopimuksiin kuului  Suomessa toimineen saksalaisarmeijan täydellinen vetäytyminen Suomesta. Suuri osa parista sadasta tuhannesta saksalaisesta  vetäytyikin meritse  etelää kohti  mutta Suomen oli  saatava  monikansallisen painostuksen alla  se osa, joka  oli vielä  pohjan puolella myös  poistumaan.  Tästä tuli  lopulta verinen yhteenotto ja  suorastaan koiran kohtaloa pahempi  tilanne  ja saksalaisten poltetun maan taktiikka Lapissa. monia  sotilaitamme joutui  vangiksi ja   heitä kuljetettiin    vetäytyvän natsiarmeijan mukana. natsiideologian todellinen julmuus paljastui kyllä  tässä  asettelussa ja kirja  ytimekkäine kappaleineen valaisee  terävästi   sotilaiden aseman ja tilanteen, mistä siten  pakomatkayrityksiä  takaisin suomeen tehtiin miltei  mahdottomista  kohdista. Kirja keskittyy muutamien jääkärien  paluuseen, kolme   sitten  tulee lopuksi Turkuun ja Suomessa on  valvontakomitean  sotalaivoja  näkyvissä     vaikka ei venäläismiehitystä.  Isotalon romaanin tekstin  käsikirjoituksen tarkastanut  Pauli Haapakoski, joka oli yksi kolmesta  kirjan päähenkilöstä.   Haapaniemi on myös itse kirjoittanut  oman kertomuksensa. 

Kaarlo Isotalo: he vetivät Hitlerin vankkureita. Arvi A. Karisto-osakeyhtiö. Hämeenlinna  1965. 

Isotalon alkulause LUKIJALLE: "Tämä kirja ei pyri olemaan romaani, paremminkin kertomus, muistelma, kuvaus...Olen yrittänyt seurata niitten suomalaisten miesten matkaa, jotka joutuivat Lapin sodassa saksalaisten vangiksi. Heitähän oli paljon _ tämä kirja kuvaa vain pienen ryhmän kohtaloa, kärsimysmatkaa Norjan tuntureilta ja vihdoin pakoa.  Miehet, joitten kohtaloa seuraavat sivut kuvaavat, ovat minulle kertoneet kirjan tapahtumat niin tarkkaan kuin inhimillinen muisti menneitä kokemuksia voi tallettaa. En ole  mitään oleellista heidän kertomastaan jättänyt pois - en ole myöskään mitään lisännyt. Kirjan kulku noudattelee myös vankijoukon matkan aikataulua melko tarkoin, päivämäärät vain on jätetty pois, koska niiten suhteen olisi saatanut tulla muistivirheitä. erityisen kiitollinen olen pauli Haapakoskelle, joka oli yksi vankkureitten vetäjistä. hän on ystävällisesti tarkastanut käsikirjoituksen ja todennut, että kirjan tapahtumat vastaavat tositapahtumia."

Paikkakunnat joita kirja mainitsee tapahtumapaikkoina luettelen  Suomen puolelta ensin ja sitten lopuksi Norjan , Ruotsin ja Suomen  puolelta. 

SUOMI:

Laiva- TORNIO- VOJAKKALAN LEIRI:  Kuusi  suomalaista joutui vangiksi-jonnekin putkaan ja sitten parakkialueelle Tornion joen rannalle. Sieltä  kuorma-autokuljetus OUNASVAARAN  leiriin  ROVANIEMELLE Rovaniemen leiri sijaitsi OUNASJOEN rannalla ja oli piikkilangalla ympäröity  saksalaiseen tapaan - korkea ja  moninkertainen.. 

( Oma lisäykseni: ystäväperheeni  Elvi ja Ville  Hörkkö , joka asui OUNASVAARAN ylärinteessä, kertoi, että sodan aikana vaaran rinne oli täynnä  natsien lipputankoja ja liehuvia lippuja. Ounasvaaraan oli kaivettu maahan  muonavaroja ja tupakkalaatikoita mm., joita  suomalaiset  sodan jälkeenkin löysivät maasta;  vetäytyvät joukot eivät olleet  ehtineet ottaa kaikkeia  mukaan. sanotaan että sodan jälkeenkin  turisteja vaelsi  Lapissa  etsimässä jotakin maasta.  Mene ja tiedä.  Olin töissä Rovaniemellä  1974-75 ja pari viikkoa  vuonna 1976 talvilomasijaisena KKL:ssä ja  sain kuulla sota-ajan leirin sijainnista sekä  maasta tehdyistä löydöistä). -

Natsien poltettua  ROVANIEMI  suomalaisvangit  saivat vetää  heidän  vankkureitaan  kohti  NORJAN rajaa. MArssi johti  KITTILÄN  oli   saksalaisten leirille, jossa  oli  vangeille vankisell. - Kuorma-autokuljetus  Kittilän ja Monion välillä.  MUONION   jälkeen  marsittiin johonkin  vanhaan vankileiriin, ent.  vankikomppanioiden majoitusalueelle, josta   venäläiset sotavangit oli evakuoitu jo Norjaan. Suomalaisten jatkomarssitus  kohti KILPISJÄRVEÄ, SAANA-tunturin juurelle ja sitten oli valtakunnanrajanylitys  NORJAN rajan yli. 

NORJA:

Jäämeren ranta, SKIBOTN . Jatkomarssi vuonon reunaa. Majoitusalue, piikkilanka-aita ja parakkeja saksalaisille sekä  syrjäinen vankiaitaus. Leirin sijainti oli  meren ja lumisten vuorien välissä. Jokin saksalaisten huoltosatamista  toimi  siellä   merenrannasa. Pakoyritys  1944 jouluaattona epäonnistui. Vangit sullottiin LAIVAAN.  Viisitoista kauppalaivaa ja kaksi hävittäjää  oli merellä samaan aikaan. Suunta vankilaivalla  oli  kohti Etelä-Norjaa. Kyltti matkan varrella MOI-I-RANA  oli havaittavissa.,Se oli  kauppala.  Vangit  tulivat saksalaisyhdyskunnan majoitusalueelle,  piikkilanka-aitaus, vahtitorni. Jokin rautatieasema ja  junaan siirtyminen.  Pysähdykiä tuntemattomiin paikkoihin. ovet lukossa pysähdyksien aikana. 

  Tulo TRONDHEIMIIN. Jatkomatka OSLOON  Sieltä  kohti OSLON länsipuolta.

 TÖNSBERGIN asema. Joukko  norjalaisia asemalla näki suomalaisjoukon. Marssi kohti leiriä, korkeat piikkilanka-aidat ympäröivät monikerroksista  hirsirakennusta, josta  majapaikka. Siellä   luvattu jatkokoulutus KONGSVINGERIN linnoituksessa  upseereille ja sotilaille, jotka haluavat pestautua  saksan armeijaan. 20 ilmottautui. 

 TÖNSBERGIN internoimisleiri:  "BERG" toisessa yhteydessä mainittu nimeksi http://historicalsites.se/places/berg/

Juna KONGSVINGERIIN, ensin   OSLOON, josa  sijoitus  vankilaan Toinen juna KONGSVINGERIIN. Parijonossa marssi linnoitukseen. Majoituksena kuuden hengen tupa. Simputusta ja koulutusta.  Suomalaiset  saavat  samalla orientoivaa tietoa kartasta ja Ruotsin suunnasta. Kolonnia  saapui linnoitukseen. Joka päivä tuli muutama auto. Autojen matkassa aina saksalaiset upseerit ja  he avasivat suuret  leirin vahvat ja korkeat kaksiosaiset portit. Autot ajoivat ovista sisälle ja kun autot kuormineen lähtivät, upseerit sulkivat ovet , lukitsivat ne ja laittoivat sinetit lukkoihin. Linnoitusta kiersi kuuden metrin vahvuinen muuri. Muurin harjalla oli polku, jota vartiomiehet jatkuvasti kiersivät. Kierros kesti hiukan yli puoli tuntia. Jälkikoirien koulutuskeskus linnoituksen lhellä, kolmesataa koulutettua koiraa. 

PAKO RUOTSIN puolelle  vaeltaen maitse kevätttalvella 1945. Matkan varrella  kaksi  norjalaista antoi  opastusta vahvasti miinoitettuun rajaan saakka. Miinakenttien ylitys Ruotsiin.  Ruotsin rajavartiosto. Raja-asemalla kuulusteltiin.  Sitten TUKHOLMAAN ja Suomen lähetystöön. Hotellimajoitus. Vuorolaiva  TURKUUN ja lepoaikaa laivalla  sen satamassaoloajan, ruokailu miehistömessissä  ja menolippujen hankinta kotipaikoille. . TS- haastattelu maissa..

Näen, että  Myös Haapakoskelta on dokumentoiva kirja. Se on äänikirjanakin nettitiedon mukaan:

Pauli Haapakoski oli ensimmäisiä Tornioon maihinnousseita suomalaisia, kun välirauhansopimuksen mukaisesti suomalaiset joukot alkoivat tyhjentää Pohjois-Suomea saksalaisista. Pauli Haapakoski joutui kuitenkin yllättäen vangiksi, ja saksalaiset kuljettivat hänet Norjaan ja pitivät vankileirillä Oslossa. Vähän ennen kuin vangit oli tarkoitus siirtää Saksaan onnistui Haapakoski muutaman muun suomalaisen kanssa pakenemaan Suomeen. Kovia kokeneen rehdin suomalaisen sotilaan vaikeudet eivät kuitenkaan päättyneet kotimaassa, vaan hän joutui varsin omituisen kohtelun alaiseksi. https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=pauli+haapakoski#imgrc=MU6_XOGhP8JRcM

Oppia ikä kaikki. Suomalainen ajatelma.