söndag 30 december 2012

Rauhansopimus uuden sodan siemenenä

Ensimmäisessä maailmansaodassa tehtiin rauhoja:Voitetut kutsuttiin vain allekirjoittamaan.
  • Saksan kanssa tehty rauha tapahtui Versaillesin peilisalissa 28.6. 2919.
  • Itävallan kanssa tehty rauha 10.9.1919 allekirjoitettiin St. Germain-en-Laye´ssä.
  • Unkarin kanssa teyhty rauhansopimus allekirjoitettiin Trianonissa 4.6. 1920.
  • Bulgarian ja liittoutuneitten välinen rauhansopimus tehtiin Neuillyssä 27.11. 1919.
  • Turkin kanssa tehty sopimus allekirjoitettiin 10.8. 1920. Mitä tämä sisälsi?
Rauhansopimuksen mukaan Turkin oli luovutettava Kreikalle suurin osa eurooppalaisista alueistaan, joukko Aigeian meren saaria ja Smyrnan kaupunki ympäristöineen Vähän-Aasian puolelta. Osa Aigeianmeren saarista oli luovutettava Italialle ja myönnettävä autonomia tai itsenäisyys Kurdistanille, Armenialle, Arabialle, Palestiinalle, Syyrialle ja Mesopotamialle.
Sen lisäksi oli Turkin  luovutettava salmiensa valvonta Kansainliitolle.

Mutta turkkilaiset eivät hyväksyneet sulttaanin hallituksen allekiroittamaa rauhaa.
Ankaraan perustettiin Kemal Atatuyrkin johdolla kansallinen keskushallitus, joka asevoimin karkoitti Vähän Aasian mantereelle pesiytyneet kreikkalaiset joukot. uusi rauha solmittiin Lausannessa 24.7. 1924, ja se oli Turkille huomatavasti edellistä edullisempi. Turkki tosin menetti melkein kaikki ne alueet, jotka  jo Sevresin rauhassa oli määritelty, mutta se oli kuitenkin estänyt kreikkalaisia saamasta jalansijaa Vähässä Aasiassa. Tärkeintä oli kuitenkin, että Turkista oli yhdellä iskulla kehittynyt pienikokoinen, muta lujasti hallittu valtio, jonka olemassaolo suurvaltojen oli jatkuvasti otettava huomioon."

LÄHDE:
Huhtala Pauli. Toinen maailmansota.  Osa I Versaillesta Danzigiin. Sivuilta 10-14 lyhennelmää.

Kommentti.  
Tässä mainittuja valtioita, joille annettiin ensimmäiset  autonomian hahmotuksen mahdollisuudet mainitaan myös Syyria, samoin kuin Kurdistan, Armenia, Arabia, Mesopotamia, Palestiina- Israelkin syntyi vasta  II maailmansodan jälkeen entisillä heimokonnuillaan.
Mainitut  esivaltiolliset hahmotukset olivat sulatusuunissaan, eikä vielä tänä päivänä ole  valtiorakenteet stabiloituneet vastaamaan  demokraattisten  oikeusvaltioiten liittoa, joka saumatta voisi liittyä  muuhun järjestäytyneeseen maailmaan ja omaamaan muita valtiollisia päämääriä kuin  itsepuolusut  hampaisiin asti aseistettuna tai  välillä  sokea sotaraivo  kaikkea ympärillä olevaa kothaan ilman  suurempia päämääriä kuin taas olla hetken rauhassa aseissaan.

SYYRIA on nyt siinä sotaraivossaan vuorostaan.  Koko maa alkaa olla kuin yksi ainut  soraläjä.  Erityinen piirre näille seemiläisalueen hurrikaanimaisille sotapyörteille on se että  kaikilla on jokin uskonnollinen asia, mitä puolustavat. ja kuitenkin kaikilla on sama Jumala. Mutta kaikilla on  jokin erilainen suhde naiseen tai erilainen  käsitys naisesta maapallolla.


---

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar