tisdag 29 september 2015

CN jonista

Ruotsin Lääkärilehti on julkaissut eräässä artikkelissa antidootit, jotka ovat tehokkaita CN- jonia vastaan. Mutta muut toimenpiteet kuten preventio, hengityssuojaus ja hapenanto sekä altistuksen poistaminen sekä hengitysilmasta että iholta ovat tärkeät.

Syaanimyrkytys
Jos ilmassa on sinihappoa yli 200-300 mg/ kuutiometrissä, tästä aiheutuu ihon punotusta, pulssin nousua ja huimausta jo sekunneissa. Sen jälkeen hengitys tihenee ja ahdistuu, myöhemmin tulee hengitysdepressio. Syanoosia voi esiintyä ( tummanviolettia väriä), mutta jos henkilö on kalpea, on kyse hyvin syvästä syanidimyrkytystilasta. Sellaisessa tilassa on metabolinen asidoosi (solumiljöö on hapanta) ja veren maitohappopitoisuus on koholla, mutta verensokeri on normaali.

Jos myrkytysaste on lievä tai kohtalainen, sinihaposta tulee epäspesifisiä oireita kuten päänsärkyä, pahoinvointia ja pulssinnousua.

CN kiinnittyy kaikkeen Fe(3+) kolmiarvoisen rautaan ja kohdistuu kaikkiin entsyymijärjestelmiin, jotka käyttävät kolmiarvoista rautaa (ferrimuotoa) kofaktorina.

Soluhengityksen sytokromioksidaasi (CYO) on juuri tällainen myrkyttyvä kohta. Siinä pitäisi tapahtua päätoimintana elektronien siirtoa molekulaariselle hapelle (O2) ja sitten pitäisi saada yksittäistä happimolekyyliä (½O2) aineenvaihdunnan hyödyksi, esim oksidaatioveden muodostukseen (H2O) tai tarpeellisia singlet happiatomeja (O), joilla on reaktiokykyä. Tällainen siis estyy.
Täytyy vapauttaa tämä kohta ja vähentää CN-joni tulvaa. Pitäisi myös kansainvälisesti kieltää moinen aine C-aseena.

ANTIDOOTIT
A. Aineita, jotka auttavat kehoa hajoittamaan syanidijonia.
Natriumtiosulfaatti.
Tämän toksisiteetti on suhteellisen alhainen. Tämä pitää antaa suonen sisäisesti. Tällä muunnetaan CN(-) jonia rodanidiksi SCN(-) joka sekään ei ole loppumuoto, mutta ei häiritse hapensaantia, (Rodanidi metabolia jopa päinvastoin voi lisätä NO-tilannetta parempaan suuntaan, kun tulee antioksidanttien tavoin kasvisruoista, violeteista vihanneksista ja tasapainottaa epäorgaanisen typen aineenvaihduntaa kehossa)

Rodanaasi-entsyymi.
Kehossa itsessäänkin on rodanaasia. Jos tätä antaa lisälääkkeenä, se pitää antaa suoneen . Vaarana on luonnollisesti yliherkkyysreaktiot. Aineen varastoimisessa on ongelmia.

B. Aineita, joka pystyvät sitomaan veressä kiertävää syanidia.

Dikoboltti-Edta (KELOCYANOR). Tämä toimii nopeasti. Tämä voi antaa idiosynkrasiaa, erityisesti, jos sitä annetaan ilman, että on syanidimyrkytys kyseessä.

Hydroxocobalamiini (vitamiini B12a). Tällä on suhteellisen matala toksisuus. Mutta tarvitaan korkeita annoksia (Cyanokit 2.5 g annoksia.) jotta saadaan vaikutusta esiin. Annokset taas ovat sitä luokkaa korkeat, että voi tulla toksisiakin oireita, mutta aine on hengenpelastavaa merkitykseltään. ( Käyttö esim palomiesten  savumyrkytyksissä)

Methemoglobiinia, joka on stroomavapaata. Tämä ei vähennä veren kykyä sitoa happea, mutta tämä on hyvin kallista ja sitä täytyy antaa intravenöösisesti. Voi aiheuttaa yliherkkyyreaktioita.

Methemoglobiini indusoituna. Voidaan antaa soveltuvia methemoglobiinin muodostajia iv- tietä tai per os. Methemoglobiini vähentää veren kykyä sitoa happea, ja muutamia methemoglobiinin muodostajia on vaikea hallita, esim. natriumnitriittiä.

(Methemoglobiinia saa sitten muuttumaan takaisin (ferro) hemoglobiiniksi C-vitamiinin avulla 200 mg C-vitamiinia)

HENGITYSSUOJAIN RIITTÄVÄN TEHOKKAAKSI
VAIKKA on selvää apua ANTIDOOTEISTA, paras suoja akuuttia syaanivetymyrkytystä vastaan on hyvin toimiva hengityssuojain. HCN (sinihappo) on pieni molekyyli ja tunkeutuu sellaisen tavallisen hengityssuojaimen läpi, jossa on vain tavallista aktiivia hiiltä. Jotta voi saada suojaa sinihapolta, tarvitsee filtterihiili käsitellä sellaisilla suoloilla, joilla on kykyä oksidoida syanidia (CN-. Siis Cu (2+) ja Cr(6+) suoloilla.
Jos joutuu altistumaan hyvin korkeille sinihappopitoisuuksille, täytyy vaihtaa filtteri altistuksen jälkeen. Jos joudutaan varastoimaan hengityssuojaimia kosteassa miljöössä, filtteri voi turmeltua siten, ettei siitä enää ole suojaa sinihapolta. Koska HCN (syaanivety eli sinihappo) haihtuu nopeasti , ei välttämättä tarvitse myöhempää saneerausta.
Jos suojain on riittämätön, voidaan myrkytystä hoitaa lääketieteellisesti edelleen.
Lääkkeellinen osuus tulee viipymättä alkaa vaikeassa myrkytyksessä.

Lievä tai kohtalainen myrkytys voidaan kestää hengissä ilman hoitoa, koska keholla kyllä on tehokas, mutta myrkytyksen kulkuun verrattuna hidas myrkyttömäksi tekevä järjestelmä CN-jonille, nimittäin kehon oma entsyymi RODANEESI.

Kts. edeltä antidoottien luettelo kohta A.

HAPPI
Koe-eläimistä on saatu tietoa siitä, että nopea hapen anto ylipaineella oma positiivista vaikutusta. Jos on tällaista happea läsnä, sitä pitää antaa niin pian kuin mahdollista.

MISSÄ TÄTÄ SYAANIVETYA (HCN) eli SINIHAPPOA ESIINTYY?
Teollisuudessa käytetään sitä , joten siviilielämässäkin voi kuulua tästä asiasta.
Luonnon kukissa, kasveissa, eräissä viljoissa ja puun siemenissä on rakenteessa syanidia, koska se on niille eräänlainen antibiootin veroinen suojatekijä. On hyvä tietää ne kasvit, joista voi kertyä liikaa CN- pitoisuutta ravintoon. Harvemmin akuutteja myrkytyksiä tulee, koska CN-pitoiset ovat hyvin kitkeriä asioita, kuten pahanmakuiset siemenet, joita yleensä ei koskaan pureskella kitkeryyden takia (prunuslaji). Toisaalta eräät kitkerät mantelit sisältävät sellaista alkaloidia, joka on syanidipitoista ja tällaisia manteleita voi sekoittua makeisiin manteleihin.
 Ruotsin TV:ssa on äskettäin ollut hyvä ohjelma luonnon kasveista, joitten biologiseen strategiaan kuuluu syanidimolekyylin muodostus. 
 Kassavan aiheuttama KONZO- tauti on itse asiassa vaikea krooninen syanidimyrkytystila.(Siis mahdollsiesti voisi vaatia pitkäaikaisen OH- B12 vitamiini-injektiohoidon kehon vapauttamiseksi syaanista ja  sen aiheutamasta neuropatiasta, arvelen)

Ihmisen soluissa mitokondrioissa on ns hengitysketju ja siinä on kohta, sytokromi, joka pystyy ottamaan vastaan hengitysilmasta saatua molekulaarista happea. Juuri tämä kohta voi myrkyttyä joko CN- jonista, tai häkämolekyylistä CO tai rikkivedysta H2S ja aiheuttaa tukehtumista, kun keho ei saa happea.

Aivan pieni osa ihmisenkin B12- vitamiinista kehossa voi kulkea CN- B12 syanokobalamiinina, koska se on tavallaan B12- vitamiinin stabiilein muoto. ( CN -) hanakasti takertuu B12 vitamiinin kobolttiin Co++). Kun on B12- vitamiinia kehossa, on jotain omaa kelaattoria CN-joninkin suhteen. Tablettimuotona B12 annetaan syanokobalamiinina, mutta tämä on niin pieniä määriä SYANO- muotoa mikrogrammoja, joten kehon oma rodaneesi kyllä parjäilee sellaisen kanssa ja B12 pääsee aktivoitumaan Ado- ja CH3- muotoihinsa.
Sitäpaitsi hieman normaalisti kehossa olevaa CN(-) muotoa muuttuu rodanidiksi aivan fysiologisestikin eli SCN(-) muodoksi, jolla silläkin on hieman fysiologista tehtävää antioksidanttijärjestelmässä.

C-aseet
Mutta hankalinta on se, että sinihappo jo aikoja on kuulunut ns C-aseisiin sodankäynnissa ja etnisissä joukkotuhoissa. Vielä tänä päivänä kuuluu sinihappo eri maitten joukkotuhoaseitten lukuun. Ent. CCCR piti sitä sota-aseissaan. Irakissa käytettiin sitä kurdiväestön surmaan. Natsiaikana käytettiin sekä häkää (CO) että sinihappoa (HCN) Zyklon B, ihmisten joukkosurmaan- joku natsi itsekin käytti sitä välttääkseen aikanaan hirttotuomiota massamurhista (Göring).  Se todistaa, että natsit tiesivät varsin tarkasti myrkyn nopean vaikutusmekanismin. 

Israelista on viime kuussa (9/2007) tullut hippu tietoa, että Syyrian sotavarustuksiin kuuluu myös HCN sinihappoa C-aseissa, joten asia on aktuelli ja suojamekanismit on syytä tietää.

Kuljetusonnettomuudet
Sitä paitsi ainetta voi kulkea tehtaitten tarpeisiin aivan tavallisia ratoja myöten missä tahansa valtiossa, joten tieto pitää olla jokamiehen tasoa. Kun sanotaan, että siellä tai siellä on sinihappomyrkytyksen vaara tai että onnettomuudessa levisi sinihappoa, syaanivetyä, pitää käsittää vaaran aste. Sellaisia onnettomuuksia ei pidä mennä katsomaan omin silmin.

Tupakka ja palokaasu
Lisäksi ihmiseen kertyy hengitysketjun rasitteeksi tupakasta käsin jonkin verran myös CN- jonia.
Palomiehet joutuvat äkkialtistukseen monenlaisille keuhko- ja hengitysketjumyrkyille, joista CN ja CO ovat ehkä kaikkein vaikeimpia ja joka tulipalossa otettava huomioon niitten molekyylien mahdollinen esiintymä. Lisäksi paloissa on monta muuta tuntematontakin molekyyliä ja muita fysikaalisia haittavoimia, jotka voivat äkkiä sulkea hengitysketjua ja koko ventilaatiojärjestelmää, varsinaista keuhkokudosta. Juuri palomiehiä varten on kehitelty Cyanokit, lisenssilääke.Se on hengenpelastava savumyrkytyksissä.
Jos tulipalouhrit ovat syvästi tajuttomia ja muuten hyväkuntoisia, kyse on lähinnä näistä CO ja CN molekyyleistä, jos he menehtyvät. Raikas ilma, ylipainehappi ja mahdollinen Cyanokit i.m. olisivat ideaalista alkuhoitoa.

Tupakanpolton lopettaminen myös vähentää kroonista syanidipitoisuutta ja sen haittoja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar