fredag 5 oktober 2012

Sakkolalaisista evakkotarinoista

Kesällä lempäälässä menin kirkkoon tavalliseen tapaan. Siellä oli sinä sunnuntaina sakkolalaisten kirkkopyhä. heitä on tullut useampikin pirkanmaan lempäälään  asumaan.
 Lempäälässä julkaistaan vuosittain Lempäälän Joulu- nimistä lehteä. Siinä on mielenkiintoisia tarinoita suvuista, aikakausista ja nykyajastakin. Joululehdessä 2003 löytyi sakkolalaisista evakkotarinoita. kerronpa sakkolalaisen seinäkellon tarinan tässä.
Sivulla 11 on seuraava kertomus:

"Nokialla asuva Arvo Meskanen tietää tarkkaan Sakkola-museolle antamansa seinäkellon tarinan. Hänen isänsä osti kellon Käkisalmesta 4.5. 1928 ilmeisesti siksi, että hänelle ja vaimolleen syntyi poika tuona päivänä.
Talvisodan syttyessä 1939 tuli niin kiire lähtö, että kello jäi kodin seinälle raksuttamaan. Mutta annas olla!
Kotiin majoittui sotilaita joukossaan Viljo Kosola- niminen mies Ylihärmästä. Hän otti kauniin kellon mukaansa korsuun, missä se hänen kertomansa mukaan näytti oikeaa aikaa kylmänä talvena. Eikä Kosola jättänyt kelloa heitteille, vaan kuljetti sen lomareissullaan kotiinsa Ylihärmään.
Talvisota päättyi ja välirauhan aikana Meskasenkin perhe meni takaisin vallattuun kotiinsa Sakkolan Vilakkalaan. Ja kuinka ollakaan, niin Meskasille tuli kirje Viljo Kosolalta Ylihärmästä: Olen pitänyt hyvää huolta seinäkellostanne ja nyt haqluaisin palauttaa sen teille, jos myönnätte olevanne kellon oikea omistaja. Perhe otti tiedon ilolla vastaan."

Kappale on Marjo Ristilä-Toikan artikkelista Evakkotarinat elävät Sakkola-museossa.
Lempäälän Joulu 2003. Julkaisija Lempäälä-Seura ry.
ISSN 0786-2083.Toimittaja Ritva Mäkelä.
Sakkolan sijainti:
 http://www.sakkola.fi/index2.htm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar